СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ УЗЯВ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ ЩОДО ДОСТУПНОГО ЖИТЛА

18 червня голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний взяв участь і виступив у інтернет-конференції «Національна житлова політика в Албанії: Фінансування доступного житла та роль житлових агентств».

Організували фаховий діалог Європейська Економічна комісія ООН (ЄЕК ООН) і Міністерство економіки та фінансів Албанії у співпраці з Housing Europe та ООН-Хабітат. Ішлося про виклики та можливості фінансування житлового будівництва і кращі національні практики у цій сфері. Окрім практичної допомоги Албанії, у міжнародному контексті конференція сприятиме обміну досвідом забезпечення доступним житлом.

Учасників конференції привітали представники влади Албанії і секретар Комітету ЄЕК ООН з містобудування, житлового господарства та землеустрою Гульнара Ролл. Відбулися дві сесії – щодо фінансування доступного житла та щодо ролі житлових агентств у забезпеченні доступним житлом.

545У дискусії в рамках заходу виступали представники Housing Europe, Албанії, Іспанії, Португалії, Ірландії, Словенії, Хорватії і України.

У своєму виступі Сергій Комнатний як очільник унікального інструменту державної житлової політики в нашій державі – Держмолодьжитла окреслив ситуацію в Україні щодо доступу громадян до адекватного, доступного і гідного житла і поділився досвідом впровадження механізмів забезпечення доступним житлом різних категорій громадян.

Право на житло – одне з основних соціально-економічних прав людини, зазначив він. Водночас фінансові можливості більшості українців і рівень відсоткових ставок комерційних банків не дають можливості людям отримати вільний доступ до ринку житла і без підтримки держави вирішити житлове питання.

Фонд адмініструє низку апробованих на практиці житлових програм, що дають можливість забезпечити житлом різні верстви населення. Умовно їх можна розділити на три категорії:

1)           кредитування безпосередньо Держмолодьжитлом за пільговими відсотковими ставками,

2)           кредитування банком, коли Фонд компенсує частину відсотків за таким кредитом,

3)           компенсація частини вартості житла, яке учасник програми купує за власний рахунок.

До першої групи програм належить надання пільгових довгострокових державних кредитів молоді, науковцям і педагогам, учасникам АТО, внутрішньо переміщеним особам, працівникам бюджетних установ. Відсоткова ставка за такими кредитами залежно від категорії учасників програми встановлюється на рівні від 0 відсотків річних до відсоткової ставки у розмірі облікової ставки Національного банку України (сьогодні це 6 відсотків річних).

IMG 9453Третя категорія програм передбачає можливість надання за рахунок бюджетних коштів безповоротної  компенсації частини вартості житла, що купується учасником програми. Учасники АТО і ВПО мають право на компенсації 50% вартості житла, інші громадяни, що потребують підтримки держави у вирішенні житлового питання, можуть розраховувати на компенсацію 30% вартості житла.

Джерелами фінансування усіх програм є державний бюджет України, місцеві бюджети (сьогодні діє 118 місцевих програм) і профінансований урядом України статутний капітал, який спрямовується на кредитування молоді. Особливістю Держмолодьжитла є те, що всі кошти, які сплачуються на погашення наданих кредитів, спрямовуються на формування «револьверного фонду» та використовуються на надання нових кредитів.

Найбільш активно вирішенням питань доступності житла для громадян в останні роки займаються місцеві органи влади. 2019 року мало місце значне збільшення обсягів фінансування житлових програм з бюджетів усіх рівнів. Загалом зростання склало 135% проти 2018 року. За підсумками 2019 року 1647 сімей стали учасниками програм доступного житла.

Зараз світ переживає складні часи, і Україна не виключення. Пандемія COVID-19 внесла корективи в розвиток програм доступного житла в України. Установа працює над збереженням фінансування, та водночас на даний момент прогнозує скорочення фінансування програм цього року.

Роботу з учасниками програм Фонд провадить відкрито і прозоро. Започатковано можливість подання заяви на реєстрацію для участі у програмах онлайн, через сайти регіональних управлінь Держмолодьжитла, там же розміщено відкриті реєстри учасників програм і потенційних клієнтів: у відкритому реєстрі кожен може побачити свою позицію у сформованій черзі на участь у програмі.

«Житлова проблема була і залишається однією з найбільш гострих соціальних проблем для всього світу. Ми провадимо пошук нових передбачених законодавством джерел фінансування житлових програм, і водночас – нових ефективних механізмів забезпечення доступу українців до доступного і достатнього житла», - завершив свій виступ Сергій Комнатний.