Допомога і підтримка ВПО має стати зобов’язанням влади – Сергій Комнатний

s 4 28 02

Сьогодні голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь і виступив на семінарі «Забезпечення кращого залучення та захисту внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні». Захід організували Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи спільно з Асоціацією міст України.

Захід мав на меті обговорення місцевими органами влади шляхів захисту та просування широкого спектру прав ВПО, обмін успішними практиками у сфері сприяння участі ВПО у прийнятті рішень на місцевому рівні для посилення соціальної згуртованості приймаючих громад.

s 2 28 02У своєму виступі Сергій Комнатний привернув увагу до відсутності на державному рівні офіційних статистичних даних щодо потреби ВПО у житлі. Проведені недержавними інституціями дослідження показують, що лише близько 12% переміщених осіб вирішили своє житлове питання у той чи інший спосіб. Це вкрай незадовільний показник, який у значній мірі демонструє відсутність політичної волі влади вирішити це питання системно, наголосив очільник Держмолодьжитла.

Поінформувавши про умови житлових програм, які адмініструє Держмолодьжитло, Сергій Комнатний зупинився на внесених у них минулого року змінах.

Завдяки модернізації умов програми житлового кредитування зі статутного капіталу Фонду участь у ній вимушених переселенців і учасників АТО віднині є пріоритетною. Ставки за кредитом тут нижчі за банківські, умови – лояльніші. З лютого ця програма увійшла в стадію активної реалізації.

Великий наплив громадян, які бажають взяти участь у програмі надання державної допомоги на придбання доступного житла, засвідчив її затребуваність суспільством. Довело свою ефективність і переведення в електронний режим спілкування працівників Фонду з громадянами. Запровадження електронної черги та інші заходи зробили цю та інші програми , що їх реалізує установа, відкритими і прозорими для контролю суспільства. Активний інтерес до програми «Доступне житло» виявляють насамперед ВПО і учасники АТО. Із 339 сімей, які придбали житло 2018 року за цією програмою, 273 – представники саме ВПО. Із наявних у реєстрі 10,5 тисяч заяв на участь у «ДЖ» 6,5 тисяч, або 71% - внутрішньо переміщені особи.

На 2019 рік, як і на попередній, на фінансування цієї програми з Державного бюджету України виділено 100 млн грн – у 10 разів менше за запит Держмолодьжитла. Голова правління Фонду висловив категоричну незгоду з поглядом на переселенців як на «додатковий тягар для бюджету».

«Це такі ж наші громадяни, як і всі інші. Єдина їхня відмінність - у тому, що свій патріотизм вони довели, покинувши частину свого життя і звичний побут вдома та зробивши вибір на користь України. І вже за це їх варто поважати і підтримувати», - наголосив під час свого виступу Сергій Комнатний.

s 1 28 02Одночасно на місцях реалізуються 110 житлових програм, розроблених завдяки співпраці регіональних управлінь Фонду з місцевими органами влади і самоврядування. 22 з цих програм передбачають участь у них переміщених осіб. Хотілося б більшої активності органів влади на місцях у підтримці житлових прав ВПО, зазначив очільник Фонду.

Вивчення досвіду балканських держав у забезпеченні переміщених осіб житлом показало ефективність співпраці з міжнародними інституціями, у тому числі з Банком розвитку Ради Європи. Держмолодьжитло ініціювало перемовини української сторони з БРРЄ для підготовки до членства нашої держави у цій фінансовій установі. Ініціатива Фонду знайшла підтримку центральних органів виконавчої влади. Це один з елементів пошуку позабюджетних джерел фінансування житлових програм, що його провадить Держмолодьжитло.

Насамкінець Сергій Комнатний наголосив, що інтеграція ВПО у громади це двосторонній процес, який має передбачати як власне інтегрування нових членів громад, так і зворотній рух – зацікавленість громад у повноцінній соціально-економічній інтеграції своїх нових мешканців.