Держмолодьжитло – партнер представницького симпозіуму з проблематики житлових кооперативів

 

 

Сьогодні у Києві розпочався дводенний міжнародний симпозіум «Житлові кооперативи як модель для створення доступного та достатнього житла в Україні».

Організаторами заходу є Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) спільно з Центром компетенції з великих населених пунктів за підтримки Cooperative Housing International (CHI) та Фонду ім. Фрідріха Еберта в партнерстві з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву і громадською організацією «Центр досліджень місцевого самоврядування».

01c 1

Захід покликаний дати поштовх дискусії щодо відродження житлових кооперативів в Україні як моделі для створення доступного і достатнього житла та їх залучення до державних і регіональних житлових програм.

2Відкрили симпозіум з українського боку керівники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе і Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, з німецького боку – Гюнтер Адлер, державний секретар, Уряд Німеччини.

У своєму вітальному слові Лев Парцхаладзе зазначив, що житлові питання дійсно потребують великої уваги, та постійного пошуку шляхів вирішення. У співпраці з Держмолодьжитлом  Мінрегіон працює над новою філософією та проектом – орендним житлом.

3Георгій Тука зауважив , що ВПО потребують власного нормального житла а не житла у тимчасових містечках «будинках-контейнерах». Державна програма «Доступне житло» - єдина можливість забезпечити їх житлом, тому звернувся до присутньої на заході Олени Бабак, народного депутата України з закликом підтримати збільшення фінансування програми до запропонованого 1 млрд. грн.. Що ж стосується житлових кооперативів то вони також потребують підтримки з боку держави.

4Гюнтер Адлер, у свою чергу радо запропонував співробітництво та назвав Україну не лише надійним партнером, але й другом.

Модераторами під час виступів і дискусій були Сергій Комнатний, голова правління Держмолодьжитла, і Кнут Хьоллер, директор Iнiцiативи «Житлове господарство у Східнiй Европi».

З доповіддю «Кооперативи як нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО» виступив Гідо Шварцендаль, віце-президент Cooperative Housing International.

Представники союзів, асоціацій і федерацій житлових кооперативів з Німеччини, Австрії, Норвегії, Польщі, Естонії, Швеції і США представили засади і практику роботи житлових кооперативів у своїх країнах.

Про законодавче регулювання діяльності житлових кооперативів в Україні та міжнародну практику доповіли Едуард Кругляк, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Сергій Комнатний, Андерс Лаго, президент Cooperative Housing International і Доменіка Кар’єро, експерт з економічних питань відділу житлового господарства та землекористування Європейської економічної комісії ООН.

5У своєму виступі Сергій Комнатний нагадав, що Держмолодьжитло забезпечує імплементацію ЦІЛІ 11 ухваленого ООН Порядку денного у сфері сталого розвитку на період до 2030 року – а саме СТАЛИЙ РОЗВИТОК МІСТ І ГРОМАД, зокрема, визначене Доповіддю «Цілі сталого розвитку – Україна» завдання 11.1 – забезпечити доступність житла. З огляду на економічні реалії виникає нагальна потреба пошуку альтернативних можливостей досягнення цієї амбіційної цілі. І житловий кооператив може стати економічно виправданою моделлю для створення доступного та достатнього житла в Україні.

Якщо допустити імплементацію житлового кооперативу в державні та муніципальні житлові програми, то вартість житла знизиться на приблизно 20%. Економічну вигоду від цього отримає як учасник програми, який вноситиме меншу суму, так і держава, адже, наприклад, у програмі «Доступне житло» зі здешевленням житла зменшиться і частка необхідної державної підтримки.

Житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) як спосіб придбання житла у новобудові має глибоке історичне коріння в нашій країні, продовжив керівник Держмолодьжитла. На цей час увага до можливості застосування такого механізму фінансування будівництва житла дещо знизилась. Житлову кооперацію в Україні слід наповнити новим змістом, оновити законодавство, врахувавши досвід провідних країн світу, де такі інституції ефективно працюють, зазначив очільник Фонду.

Потребує додаткового правового врегулювання і створення та діяльність житлово-будівельних кооперативів як управляючих компаній, підкреслив Сергій Комнатний. Для відновлення діяльності ЖБК як одного з ефективних інструментів будівництва та експлуатації житлових будинків він вважає за необхідне вжити таких заходів:

- розробити окремий закон, який врегулює питання створення і діяльності житлово-будівельного кооперативу;

- до ухвалення нового Житлового кодексу України внести зміни до чинного ЖК, врегулювавши питання створення і членства в житлово-будівельних кооперативах;

- врегулювати питання діяльності ЖБК як управителя житлового будинку через внесення змін до законодавства.

 З оглядом житлових кооперативів в Україні виступив Володимир Бригілевич, голова правління ЛГО Центр досліджень місцевого самоврядування (Львів). Змістовними та інформативними були виступи представників регіонів – громадських організацій і міст України.

Участь у симпозіумі взяли Лутц Хорн-Хааке, директор офісу Німецького державного банку розвитку KfW в Україні, представники Міжнародної організації з міграції, Данської ради у справах біженців в Україні, дипломатичного корпусу, народні депутати України, депутати місцевих рад, керівництво Асоціації міст України.

У виступах, які прозвучали протягом першого дня роботи представницького міжнародного форуму, йшлося про поточну ситуацію щодо створення і діяльності житлово-будівельних кооперативів в Україні, ситуацію при новому будівництві, коли забудовник використовує форму житлового кооперативу для будівництва і подальшого продажу квартир.

 

У другий день роботи симпозіуму відбудеться «круглий стіл» «Майбутнє моделі житлового кооперативу в Україні» за участі експертів з України та іноземних держав.

За підсумками роботи симпозіуму планується підписання Спільної заяви. Учасники заходу звернуться до Уряду України з проханням створити умови для відновлення житлових кооперативів в Україні як моделі для створення доступного та достатнього житла з можливістю їх подальшого залучення в державні та регіональні житлові програми;

-закличуть Уряд України розглянути можливість використання ЖБК як невід’ємної складової європейської моделі забезпечення громадян житлом прийнятної якості за невисоку плату;

-  наголосять на необхідності вдосконалення нормативного регулювання діяльності ЖБК через приведення цивільного і житлового законодавства України у  відповідність до соціально-економічних і правових реалій європейських стандартів.